Från 50,5cm till 55cm....

Liebu har idag gått 29dagar sedan den 3 parningen… löpets 9de dygn.

När hon gick in på dygn 28 bildades de första benbildningarna på embryona u-form av; över- och underkäke, skalltak och kragben.

Idag går hon alltså in på dygn 29 och fostren har vuxit till ca 14mm. Det är nu som ögonlock, innerörat, öronlappar och morrhåren formas. Tarmarna förbinds med naveln. Bröstvårtor och tårna på frambenen är klart synliga vid kontroll. Könsorganen börjar också visas.

Efter dag 30 hos fostret, påbörjas formningen av ögonglober och synen hunden får – den kan liknas vid en färgblind människa, som inte kan urskilja rött, gult eller grönt. Forskarna tror att hundars "färgblindhet” är anpassade från deras tidigaste förfäder som behövde konkurrera om byte mot andra djur under natten.

När man sitter och läser om hundens anatomi och fostrets utveckling finner man massa annan rolig fakta. Att hundens öron är mycket mer sofistikerade än människa visste jag ju redan – det gör de flesta men när de spetsar, vinklar örat mot ljudet påminner det om när en människa kupar handen mot ett öra. Denna rörelseförmåga av öra, denna anpassning hjälper bl a jakthundar upptäcka högoktanigt ljud som gnagare har. Hunden kan också höra ljud fyra gånger längre bort än människor kan.

Hundens morrhår läste jag har samma känslighet som våra fingertoppar. Dom gör det möjligt för hunden att känna närvaro, storlek och form på föremål i närheten genom att bara upptäcka vibrationer i luften – helt otroligt egentligen.

När tiken blir dräktig genomgår hon ju en hel rad förändringar. Hon blir oftast lugnare och aptiten ökar eller avtar beroende på vart i graviditeten hon är.
På Liebu har det varit från en dag 1 - sova, gå under täcke och bara vara.
Under drygt 10dagar har vi också fått tokpjalla i henne mat. Husse ställde sig en morgon och stekte rå köttfärs till henne... vegetarianer som vi är ... äckligt .... men Liebu var inte intresserad!

På dräktighetens 5dag mätte Liebu 50,5cm runt midjan. Igår var det dygn 28 och med ett midjemått på 55cm väntar vi på morgondagens spännande ultraljud!!!!!!!

Dygn 30 kommer avslöja .....

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Lägger ned hemsidan i december

24,4kg