Många frågar efter tik.....

Jag som TOKÄLSKAR pinscherkillens sätt, den lite mer stabbigare, utstrålande och pondus de sprider kring sig förstår inte riktigt varför..…..
Är det för att man har en föreställning om att tiken är lättare att leva med?Att skaffa hund innebär ju en hel del ställningstagande från början – När är det lämpligt? Vill man ha en hund att aktivera sig med inom någon speciell typ av aktivitet – t ex jakt, vallning …. Tävlingslydnad? Utifrån detta, vilken ras? Kön? Färg?Massor av frågor som man behöver gå genom…

När man sedan kommer till frågan om kön - vad är skillnaden, varför ska jag välja det ena framför det andra? Då är det ju inte lätt att komma till ett svar utan att först ha erfarenhet!

Jag tycker – med min lilla erfarenhet av olika kön och individer att det är några frågor man ska fundera på och ta i beaktande ....Både tiken och hanen har sina för- och nackdelar, vilket egentligen gör att den ena inte är självklar, bättre eller lättare att rekommendera än den andra.

Med det i åtanke - de två olika könen kan å andra sidan passa in i ditt liv mer eller mindre bra – med stor individuell variation!

Utifrån ren generalisering kan man säga att en hanne är mer balanserad på grund av att den inte har samma hormonsvängningar som en tik har.

En hanne däremot kan komma att testar gränser mer än vad en tik gör! Han har ett annat flock- och revirtänk, är kanske mer uppmärksam på sin omgivning.
Det naturliga i detta beteende kommer sig av att hannen är den i "naturen" som ska ta hand om reviret och flocken. Det kan även leda till ett större behov av att vakta och märka ut sitt revir än man ser hos tiken.

När man inte har fler hundar än en i familjen är en hanne minst lika lätt – om inte mer okomplicerad på lång sikt - att handskas med än en tik. Ska man ha fler än en hund bör man tänka på att hanhund och tik tillsammans kan bli stressande för båda hundarna – det handlar bl a om löpperioden.

Tiken, å andra sidan har större hormonsvängningar på grund av sina löp och allt vad de innebär. De har normalt två/tre löpperioder/år som pågår i ungefär 3 veckor. Under löpcykeln förändras ofta tikens beteende. Det kan handla om ökad trötthet, matintresset ökar/minskar, de kan verka mindre "glada" och "pigga" samt att de kan bli lite tuffare och skarpare - Om man är kvinna (eller man med kvinna ;) ) och kommer ihåg sitt egna humör under dessa perioder ger det en fingervisning i hur tiken kan komma att fungera.


Vi ser alltså inte speciellt stor skillnad i hur svårt eller lätt det är att ha tik eller hanne.

Hunden är precis som vi människor - individer!
Det betyder också att det är individer som har olika lätt att lära och olika intresse för olika aktiviteter oberoende könet, under olika perioder i deras utveckling och liv.
Personligen, om jag skulle tvingas välja att bara ha en enda hund ... då skulle jag välja en hanne och mycket bara för min första kärlek till rasen var en hane – men även för dess lite större storlek, grovhet och självständigare sätt.


Mina hannar såg dessutom alltid till att matte kände sig jättetrygg - de gjorde sitt jobb som gårds- och vakthund - de vaktade sin flock

Å saknade pluttar!!!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Lägger ned hemsidan i december

24,4kg