Om vi räknar löpets 10dygn som dräktighetsdygn 1 ....

eftersom Liebu parade sig från dygn 7 till 15 - dvs var tidig med första parningen..... så skulle hon kunna vara på dräktighets dygn 10 idag.
Nu kommer det alltså en väntan på att se om löpet utvecklar sig till en skendräktighet eller dräktighet.

Mer eller mindre alla tikar som löper får en skendräktighet – om de inte blir dräktiga – efter. I naturen handlar det om att tikarna skall kunna hoppa in som ”Back-Up” för flockens valpkull ifall det händer den ordinarie tiken något. Detta är också den naturlig orsaken till att tikar efter avslutat löp har en högre halt av hormonet progesteron under en längre period än andra djur. Denna höga halt av progesteron leder inte enbart till att skendräktighet är vanligt utan också till att pyometra, livmoderinflammation är så pass vanligt som det faktiskt är hos våra tikar.

Skendräktiga tikar uppvisar ofta alla de tecken och hormonella ändringar som förekommer under en verklig dräktighet. Det kan vara svårt att med blotta ögat fastställa om en tik är dräktig eller skendräktig eftersom beteendeförändringar förekommer i båda fallen, som att samla saker, bädda, viktökning, svullna juver och även mjölkproduktion.
Conny och jag har bestämmt oss för att det kommer kännas skönt med ett ultraljud - när den tiden kommer i dräktigheten - både utav nyfikenhet och säkerhet….
Nu är de alltså troligtvis på dygn 10 … and counting ;)

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Lägger ned hemsidan i december

24,4kg