Liebu är idag 40-42 dagar inne i sin dräktighet.

I dräktighets vecka 6 börjar skelettet utvecklas, och från och med 42 dagars dräktighet kan man låta röntga tiken. 

Öronsnibbarna och ögonlocken växer och täcker i slutet av veckan örongång och ögon. De yttre könsorganen börjar förändra sig i riktning till han- och honkönsorgan.
I början av veckan skiljs tårna helt, och i slutet av veckan bildas klorna. Morrhår börjar växa ut.
Tarmsystemet lämnar navelsträngen och befinner sig nu placerad i bukhålan.
På liebus bröstvårtor ser man en rosafärgning och valpar i livmodern gör nu att buken tilltar lite i omfång.

I morgon eller på fredag går hon in i vecka 7 – och om bara någon dag kommer man kunna känna valparnas fosterrörelser - ibland syns det även utanpå. En liten tass eller ett huvud som bular till magen.
En hundvalpsfoster på dygn 42 är runt 65mm …. Nu går det undan!

Under denna vecka växer kroppsbehåringen ut, och färgmarkeringen på de black´tan färgade pupsen är påbörjad. Pälsen är ett av de sista organen som utvecklas, liksom skelettet, som börjat förbenas först under den sista tredjedelen av dräktigheten.
Tassarna och trampdynorna är nu färdigbildade.
Fostret liknar nu den färdiga valpen, men kan inte överleva utanför livmodern.
Från och med nu är det mest storleken det handlar om – och en förbättring av alla påbörjade inre organ.
Förbeningen i benen är nu så långt framme, att man från dag 48 kan se fostren på röntgenbilder.
Det är nu för första gången i dräktigheten möjligt att se fosterrörelser.
Tikens buk är i de flesta fall tydligt förstorad och mjölkproduktionen har börjat.


I denna vecka och framåt kan även de små liven inne i Liebus mage känna min och husses beröring utifrån. Rörelsen fortplantar sig in i livmodern som rörelse

Lite om våra underbara föräldradjur….

Den 19februari mätte Liebu 51cm i omkrets och nu mäter hon 58,5cm...Med tanke på informationen i de tidigare inläggen så är det kanske ändå troligt att det är för att valparna växt.. Vem vet..

Tänkte att jag skulle ta kort på henne regelbundet, både sido- och  ryggbild men det har varit svårt att få till det – skogens uppkoppling har ställt till det lite för oss. (vi har ett internet från 1800-talet)

Fick även ett roligt mess från hanhundsägarna- Lilla Enebys – att Lilla Enebys Hit Hazeman fått sin C I B verifierad. Sitt ”International Beauty Champion”
En riktig mirakel hund!
Och en helt underbart ljuvlig att avla på!

Hazze är otroligt lyhörd och följsam.
Jag har inte tidigare inte träffat Hazze så många gånger men av det jag har sett så är han en helt underbar och rar hund, har så många titlar att det är värt att skryta om – Grattis sussie och Uffe!!!!! 

Jag blir faktiskt lite förvånad nu medan jag sitter och skriver det här.. Jag har inte tänkt på det så där uppradat tidigare, men nu när jag satt och läste igenom vad han har åstadkommit under sitt korta liv  blir jag imponerad! Han är verkligen ett utmärkt avelsresultat, precis som domarna tycker men något som är minst dubbelt så viktigt är att han kunnat fostras riktigt otroligt bra och det är faktiskt (i alla fall i det vardagliga livet) det viktigaste för att man ska få en riktigt bra hund.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

24,4kg

Dygn 44

Lägger ned hemsidan i december